Informații

SFATURI UTILE PENTRU CĂLĂTORI

Asigurați-vă securitatea

Principala întrebare, ce-i îngrijorarează pe călători este siguranța. Dar călătoria nu neapărat are legătură cu riscuri mari - trebuie doar să urmezi cîteva sfaturi simple. Înainte de a pleca, spuneți-le prietenilor sau rudelor ce aveți de gând să faceți și unde vreți să plecați, dar mai bine ar fi să lăsați un plan detaliat al călătoriei astfel încât ei să știe unde și în ce zi, cel mai probabil, vă aflați. Și chiar dacă doriți să odihniți de toate, merită să găsiți timp o dată pe zi pentru a apela sau a scrie un mesaj prietenilor și rudelor și să-i anunțați că sunteți bine.

La alegerea unui loc de reședință ar trebui să citiți comentariile și să aflați mai multe despre zona unde este amplasat hotelul sau pensiunea. În pensiuni și hoteluri nu merită să economisiți pe chiria unui safeu: este mai sigur și mai fiabil să păstrați banii în el decât să le ascundeți în locuri retrase.

Faceți fotocopii la documente

Acest sfat este util tuturor celor care călătoresc: nu este nimic mai rău decât să te afli singur într-o țară străină fără documente. Pentru a nu avea situații neplăcute, este necesar să faceți fotocopii tuturor documentelor importante și pe acestea să le purtați cu dumneavoastră, nu originalele. Un alt sfat util - salvați documentele scanate pe serviciile de tip Dropbox, Google-disk sau trimitețile dvs. tot prin e-mail dvs. Astfel, întotdeauna veți avea posibilitatea de a obține o copie a documentului necesar - chiar dacă vi se vor fura toate lucrurile.

Studiați locul unde mergeți

Orice turist care se respectă încearcă să examineze mai îndeaproape locul unde intenționează să meargă. Dacă călătoriți pentru prima dată în oraș, ar trebui să-l examinați cu atenție: să vă uitați pe hartă locurile pe care doriți să le vizitați, și să încercați să memorizați drumul înapoi spre hotel. Cu cât mai încrezător și mai calm vă veți simți în stradă, atunci când veți trece pe traseele familiare, cu atât mai puțin veți arăta ca un turist, și nu veți atrage atenția răufăcătorilor.

Înainte de călătorie, este util să vă faceți notițe cu numere de telefon și date importante (numărul de telefon al ambasadei, ale serviciilor de urgență, adresa hotelului, informație cu privire la cel mai apropiat spital, precum și alte informații necesare), pe care le puteți introduce în telefon sau să le imprimați și să le purtați cu dvs. în geantă - în caz dacă telefonul va fi furat. 

Pregătiți-vă să cheltuiți mai mult

Călătorind, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că călătoria vă poate costa mai mult: Întotdeauna pot apărea circumstanțe neprevăzute care necesită costuri suplimentare.

Nu păstrați toți banii într-un singur loc

Un alt sfat care este util călătorilor - nu păstrați toți banii și obiectele de valoare într-un singur loc - mai bine împărțiți-le în părți mai mici și depozitațile în locuri diferite (sau chiar mai bine, nu vă zgârciți și folosiți un safeu!). De asemenea, ar trebui să aveți o sumă mai mică de rezervă pentru situații de urgență, atunci când descărcați lucrurile, puteți ascunde o bancnotă într-o valiza. În așa mod puteți păstra și un card de credit de rezervă - astfel încât chiar și în cea mai proastă situație, veți avea niște bani.

Luați cu dvs. mai puține lucruri

Încercați să nu luați prea multe - cel puțin pentru faptul că va trebui să purtați valiza grea sau geanta peste tot. În plus, cu atât mai puține lucruri, cu atât mai repede veți putea să vă deplasați prin oraș - fapt deosebit de important în situații periculoase și incomode. Din același motiv, ar trebui să acordați prioritate încălțămintei confortabile și să luați în călătorie cel puțin o pereche de adidași.

Concentrați-vă la o călătorie excelentă

Cel mai mare plus al călătoriei este atunci cînd plecați singuri - libertate absolută de acțiune. Nu este necesar să vă acomodați după cineva, călătoria o planificați de sine stătător și puteți include în ea tot de ce aveți nevoie: nimeni nu vă va judeca dacă alegeți să petreceți o zi în cameră, să vă plimbați zece ore, fără o pauză, pe la muzee sau să treceți fugitiv prin celebra galerie timp de o jumătate de oră în loc de a trece pe lîngă toate în liniște împreună cu un ghid.