Informații

Ce trebuie să cunooască un turist despre Republica Cehă

În Republica Cehă rata infracțiunilor este scăzută. Praga este considerată una dintre cele mai sigure capitale din UE. Majoritatea cehilor sunt persoane care se supun legilor. Dar timpurile, moravurile și variația populației din țară se schimbă. Imigranţi ilegali, munictori, tot felul de oameni din CSI, România şi Serbia vin în Republica Cehă. Odată cu creşterea numărului de vizitatori crește și infracțiunea. Furturile din buzunare deja nu mai sunt o raritate, a crescut numărul de cazuri de furt în hotele, utilizarea frauduloasă a cardurilor bancare, înșelăciuni din partea vânzătorilor necinstiți.

Criminalitatea în Republica Cehă.

Cum poate turistul să se protejeze? Documentele şi obiectele de valoare

Cei mai periculoși pentru turiști sunt hoții de buzunare. Aceștia cu ușurință pot să vă lase neajutorați într-o țară străină - fără bani, fără documente. Încearcați să nu purtați toate actele și toți banii cu dvs., cele mai importante și mai valoroase lucruri lăsațile în safeul din hotel. Însă, pașaportul și polița de asigurare va trebui să le purtați tot timpul - acest lucru este prevăzut de legislația țării. Odată ajunși într-o mulțime pe stradă sau în transport, fii precauți. Țineți geanta în fața dvs., lipită de dvs.

Transportul public

În capitala Cehiei "lucrează" hoţi șmecheri. Cele mai periculoase locuri din punct de vedere al furturilor din buzunare – sunt toate gările şi staţiile de transport din apropierea lor, locurile cheie de transbordare, stațiile de tramvai din centru capitalei, unele trasee de tramvai (cea mai nefavorabilă în mod special este considerată ruta nr. 22). Fiți atenți la staţia de metrou Mustek şi în celebra piaţă Wenceslas.

Taxi

Șoferii de taxi din Cehia – sunt și ei oameni dificili. Cel mai des, aceștia păcătuiesc prin cererea unor plăți mărite. În taxiurile private, s-ar putea să vi se solicite o sumă total inadecvată și va fi dificil să demonstrați ceva. Discutați preventiv cu șoferul suma pentru întreaga călătorie. Dacă apar probleme la sosire, sunați la poliție. Achitați pentru călătorie în numerar. Dacă totuși a trebuit să achitați cu un card, verificați imediat dacă șoferul va returnat anume cardul dvs. (se fac substituții).

Schimbătorii de valută

Pot apărea dificultăți la schimbarea valutei. În Praga sunt populari schimbărtorii de valută arabi – la ei cursul este mai profitabil şi aceștia nu înșeală turiștii. Locurile sigure de schimb valutar arabe se află pe străzile Politických vězňů, 16 şi Panská (la trei adrese).

Pseudo-poliția

Fii precauți atunci când vă întâlniți cu poliția cehă. Dacă vi s-au adresat vorbind limba rusă fluent şi v-au cerut să prezentați actele dvs. – nu le prezentațe. Aceștia sunt "pseudo- polițiști" –compatrioţii noştri sau ucrainenii. Pentru a primi actele înapoi, va trebui să le plătiţi. Poliţia cehă se adresează către cetăţeni în limba cehă şi nu solicită actele pur şi simplu, fără temei.

Poliția

Dacă aţi devenit victima infractorilor sau v-ați pomenit într-o încurcătură, apelați la numărul 158 de pe orice telefon – este numărul poliţiei din Republica Cehă. La serviciul de salvare se apelează la numerele 112 şi 155. Este recomandabil să discutați cu poliţia în prezenţa consulului rus, sau a traducătorului (în caz de necesitate, adresați-vă la departamentul rus al Ministerului Afacerilor Externe din Praga). Nu semnați nici un document în limba cehă fără traducător!

Restaurante, berării

Contul

Desigur, în astfel de instituţii, nu există escroci și hoți, dar există, de asemenea, anumite dificultăţi pentru turiști. Atunci când faceţi comanda, rețineți băuturile şi mâncărurile pe care le-aţi inclus în comandă. Se întîlnesc chelneri fără scrupule care pot include în contul dvs. ceea ce nu ați comandat. Verificați și suma totală.

Bacșișul

În restaurantele de bere se practică includerea în cont aşa-numitului "kuvert" – bacșișul, taxa pentru deservire, care variază de la 5 la 15 %. Este o practică normală pentru Praga. În cazul cînd o astfel de taxă nu este inclusă, se consideră de cuviință de a lăsa "pentru ceai" 6-10 % din suma totală.

Bucătăria cehă

Suntem obișnuiți cu faptul de a comanda salate la restaurant – așa dar, în Praga nu ar trebui să faceți asta – cehii nu știu cum să le prepare. Bucatele din peşte – de asemenea, nu sunt cea mai bună alegere. Puteți comanda doar păstrăvi şi crapi, şi preferabil în regiunile unde acest peşte este crescut. Carnea de vită în Republica Cehă este scumpă şi cererea este mică, însă carnea de porc şi de pui sunt preparate excelent.

Dacă doriţi să încercaţi bucate delicioase și cu adevărat cehe – comandați costiță la cuptor şi cotlet, mâncare clasică fierbinte Vepřo-knedlo-zelo (ceea ce înseamnă "carne de porc-găluște -varză"), un fel de mâncare din mușchi în sos de smântână «Свичкова на сметане», Polévka v chlebu – supă în pâine.

În orice instituţie la cerere, vă vor aduce un pahar de apă plată. În Republica Cehă puteţi bea apa de la robinet fără frică.

Sfaturi utile

Înainte de călătorie, studiați cu atenție harta Cehiei – fiți pregătiți să vă orientați într-o țară străină.